Hoppa till innehåll

Kompletterande uppgifter om fiberinstallation

  • av

I helgen var föreningens sommarmöte vid dansbanan välbesökt och en av de stora frågorna vad fiberinstallationen. Många bra synpunkter och frågor kom upp.
Jag har igår och idag sökt kommunens bredbandssamordnare, IP Only och Norrtälje Energi, men det är ju semestertider så det är svårt att få tag i rätt person.
Jag vill tills jag fått tag i alla bara lämna en kort kompletterande information och en rekommendation.

– Frågan om tjänsteleverantör för Norrtälje Energis räkning kom upp, och det är som flera sa mycket riktigt Telia Öppen Fiber som driftar Norrtälje Energis nät.
– Norrtälje Energi har exklusiv rätt (i alla fall i dagsläget) till de tomrör som finns nedgrävda i samband med VA, men det är alls inte säkert att Norrtälje Energi kommer använda dessa rör. De kan också välja att gräva ner egen kanalisation för sitt nät.

Eftersom det inte finns ett spontant samarbete mellan Norrtälje Energi och IP Only om att överföra intresseanmälningar från ena parten till den andra, om det s.a.s skulle bli ett dödläge i intresseanmälningarna (t.ex. 30 % väjer den ena och 20 % väljer den andra, vilket totalt skulle räcka, men inte individuellt för respektive part) gör jag följande rekommendation.

Eftersom IP Onlys beställning är bindande i två år, tror jag det är bäst att avvakta mer information innan man beställer av IP Only. Norrtälje Energi har dock en icke bindande intresseanmälan som man kan använda om man vill. Det sämsta i denna situation vore ju att många av oss binder upp sig för IP Only och de väljer att avvakta i två år för att se om underlag finns för en utbyggnad. Det skulle kunna betyda att inte heller Norrtälje energi får tillräckligt många intresserade under den tiden och att installationen kan bli försenad hela IP Onlys bindningstid och i så fall stå klar tidigast om bortåt 4 år.

Jag kommer prata med IP Only förmodligen denna vecka, Norrtälje Energi nästa vecka och kommunen efter den 16 augusti och kommer då komma ut med mer information.

/Rickard Engberg